afrykanskie mango

Afrykańskie mango (Irvingia gabonensis) jest owocem, który wyglądem jak i smakiem przypomina zwykłe mango. Poza tym należy ono do jego rodziny, jest jednym z czterdziestu pięciu gatunków tropikalnych drzew owocowych. Potocznie nazywane jest także dzikim mango, ogbono lub dika. Drzewo afrykańskiego mango sięga nawet czterdziestu metrów wysokości. Średnica pnia może osiągać wartość jednego metra. Drzewo pokrywa gładka kora w kolorze szarym. Korona liści jest zawsze zielona (ze względu na miejsce występowania), natomiast kwiaty żółte. Przeobrażają się one w kulisty owoc koloru zielonego (przejawia się także żółty i pomarańczowy). Afrykańskie mango wypełnia pomarańczowy miąższ oraz duże pojedyncze nasiono.

owoc mango afrykańskie

Występowanie 

Roślina ta pochodzi ze strefy wilgotnych lasów w Afryce Zachodniej. Od wieków ogrywała ważną rolę w życiu tamtejszej ludności. Dzięki swoim właściwościom hamującym głód, Afrykańskie Mango stało się cennym zabezpieczeniem przed głodem.
występowanie afrykańskiengo mango

Afrykańskie mango - zastosowanie

Ludzie w końcu znaleźli wiele zastosowań dla tego owocu. Afrykańskie mango jest najczęściej po prostu spożywane, w tym także nasiona, które są palone lub suszone. Co więcej, poprzez wyciskanie można produkować z nich margarynę oraz olej jadalny, który może służyć przy produkcji mydeł, a także innych kosmetyków. Nasiona można także mielić, by zagęszczać, zmieniać zapach i aromat różnego rodzaju zup. Mało kto wie, ale owoc ten można przetwarzać także w dżemy, galaretki, soki i wina. Wartość odżywcza w 100 g nasion owocu Irvingia gabonensis odpowiada mniej więcej 2918 KJ (kilodżuli) energii. W tych stu gramach mieści się:

  • 67 g tłuszczu,
  • 15 g węglowodanów,
  • 8,5 g białka,
  • 4 g wody,
  • 120 mg wapnia,
  • 2,4 mg żelaza.
Oprócz powyższych składników, bez których ludzki organizm nie może funkcjonować, pestki mango zawierają w sobie kwasy tłuszczowe (szacowane statystyki):
  • Kwas mirystynowy - 70%,
  • Kwas laurynowy - 59%,
  • Kwas oleinowy - 11%,
  • Kwas palmitynowy - 2%,
  • Kwas stearynowy - 1%.

Nasiona tego owocu zawierają także odpowiednio zrównoważone aminokwasy. Są to: lizyna, tryptofan, treonina, walina, fenyloalanina, izoleucyna, metionina i cysteina. Wszystkie aminokwasy potrzebne są do prawidłowego przebiegu procesów życiowych.

nasiona mango afrykańskie

Miąższ owocu Mango Afrykańskiego jest bardzo odżywczy dla ludzkiego organizmu. Jest on bardzo soczysty i słodki. Spożywany jest najczęściej nieprzetworzony, świeży.

Pozyskiwane drewno z drzewa African Mango jest naprawdę twarde, dzięki czemu znalazło ono swoje zastosowanie w ciężkich pracach budowlanych, głównie przy budowie trakcji kolejowych i produkcji statków.

Prawdziwy hit w walce z odchudzaniem

W końcu w Afrykańskim mango odkryto właściwości odchudzające. Dowiedziono, że spożywanie tego owocu skutecznie hamuje apetyt, powoduje uczucie sytości, minimalizuje ochotę na tłuste przekąski i niezdrowe słodycze, co świetnie wpływa na metabolizm i  spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, owoc ten posiada duże ilości witamin i substancji odżywczych, co pomaga w pozbyciu się wielu niedoborów. W internecie można znaleźć kilka różnych suplementów diety na bazie ekstraktu z Afrykańskiego mango. Najtańsze to koszt około 60 zł, ale czy są w pełni bezpieczne? Pełny skład tych suplementów nie jest znany, co może przynosić różne efekty uboczne. Jedynym zaufanym produktem jest African Mango Nutrina zawierający w 100% naturalne składniki. Tabletki te mają niesamowite właściwości. Jest to niepodważalnie najlepszy suplement na bazie afrykańskiego Mango o czym świadczą opinie klientów.

opakowanie african mangoZamów Tutaj

Produkt African Mango jest legalnie sprzedawany w Polsce, a także wielu innych państwach. Przed wprowadzeniem do obrotu suplement przeszedł testy w laboratorium, które wykazały brak złego wpływu na organizm.